Svensk-Iranskt team korsar östra Irans öknar

PRESSMEDDELANDE FÖR OMEDELBAR PUBLICERING

Svensk/Iranskt team korsar östra Irans öknar i upptäckaren Sven Hedins fotspår

Expedition finansierad av National Geographic Society dokumenterar förändringar i Iran de senaste 100 åren

STOCKHOLM (23 juli, 2013)—Ett team bestående av fem svenskar och två iranier, ledda av journalisten och äventyraren Lars Larsson, har återvänt till Sverige efter att framgångsrikt följt upptäckaren Sven Hedins rutt från 1906 genom dagens Iran och besökt samma platser som Hedin fotograferade för över 100 år sedan. Expeditionen, som finansieras av National Geographic Society Global Exploration Fund, syftar till att dokumentera de förändringar som har skett i Iran under det senaste århundradet.

Med hjälp av Hedins historiska kartor och två terränggående bilar lyckades gruppen följa hans rutt från Teheran och 200 mil österut till gränsen mot Pakistan. Längs vägen korsade de Irans centrala saltöken Dasht-e Kavir och skidbesteg det 5 671 meter höga berget Damāvand, Asiens högsta vulkan och Mellanösterns högsta berg, som Hedin besteg 1891.

Huvudsyftet med expeditionen var att följa upp Hedins geografiska och etnografiska observationer från hans expedition genom Östra Persiens öknar 1906. Hedin har kallats för Sveriges motsvarighet till Marco Polo och är vår störste upptäcktsresande genom tiderna. Han ägnade sitt liv åt att kartlägga ”vita fläckar” på Centralasiens karta. Hans omfattande fotografiska arkiv med uppåt 10 000 glasplåtar förvaras vid Etnografiska museet i Stockholm och hans 107 år gamla foton från Iran har ett stort historiskt värde.

– Genom att söka upp hans historiska kamerapositioner och ta nya fotografier som exakt matchar de gamla, har vi visuellt kunnat dokumentera hur landskapet och samhället har förändrats genom ett århundrade, säger expeditionsledaren Lars Larsson.
Insatser för att bevara Hedins bilder genom digitalisering har påbörjats av Sven Hedins stiftelse vid Kungliga vetenskapsakademien och arbetet kommer att fortsätta i två år till.

– Lars Larsson och hans team har genomfört en fantastisk expedition och kommit tillbaka med mycket intressant och slående material, säger Joakim Mörnefält, vd på National Geographic Global Exploration Fund i Norra Europa, baserad i Stockholm. Resultatet från expeditionen kommer att publiceras i de nordiska utgåvorna av National Geographic magazine.

National Geographic Global Exploration Fund, med stöd av det Svenska postkodlotteriet, finansierar vetenskapsmän och upptäckare från Norra Europa som gör vetenskapliga framsteg och utforskar lösningar som gynnar vår planet. För mer information, besök http://www.nationalgeographic.com/explorers/grants-programs/gef/

För mer information om Sven Hedin Project, besök http://svenhedin.wpengine.com
Högupplösta pressbilder kan laddas ner från http://svenhedin.com/press

National Geographic Society är en av världens största ideella vetenskaps- och utbildningsorganisationer. Dess uppgift är att inspirera människor till att ta hand om planeten. Det medlemsbaserade sällskapet grundades 1888 och erbjuder en community till medlemmarna för att komma närmare forskare och upptäckare, få kontakt med andra medlemmar och hjälpa till att göra skillnad. Sällskapet når mer än 450 miljoner människor i världen varje månad genom National Geographic och andra tidningar, National Geographic Channel, TV-dokumentärer, musik, radio, filmer, böcker, DVD:er, kartor, utställningar, evenemang och interaktiva medier. National Geographic har finansierat mer än 10 000 vetenskapliga, naturvårds och utforskningsprojekt och stödjer ett utbildningsprogram för att främja geografisk kunskap. För mer information, besök www.nationalgeographic.com.

Kontakt:

Lars Larsson
The Sven Hedin Project
+46 (0)705 97 33 90
lars@svenhedin.com

Camilla Hansen
National Geographic Society
+46 (0)766 18 91 54
chansen@ngs.org

No comments yet.

Leave a Reply